luni, 26 martie 2018

Marea Pedalare 2015 - Ziua 1

     Primăvara 2015. Încurajat de succesul micului tur din 2014, învățând din ce a mers și nu a mers, am început să fac câteva schimbări. Tractorul l-am ușurat la extrem: furcă, amortizor spate, cauciucuri, șa, toate mai mici și mai ușoare. Obosit de dificultatea tot mai mare de a găsi drumuri neumblate pe lângă București, am început să merg la ture de grup și să îmi mut antrenamentul individual în weekenduri. Când mă întorc de la birou în timpul săptămânii, pe la 5-6, mi-e greu să mai planific ceva, și a devenit deja o plăcere să renunț la responsabilități și să îmi aleg pur și simplu o roată spate, un stop, un biciclist din grup după care să mă țin, ca în transă, pe măsură ce întunericul se lasă, frigul vine și ceața începe să învăluie satele din jurul Capitalei, amorțindu-le tocmai când noi pedalăm, încercând să ne scuturăm de amorțeala iernii. Dacă vreau, stau la discuții, dacă nu, bag capul în ghidon și pedalez tare, lăsând gândurile în urmă pe drum până când îmi eliberez mintea de tot ce mă apasă.

     Turele organizate de mai multe zile, prin alte locuri, au devenit curând o extensie naturală a antrenamentelor din timpul săptămânii. Deschizând ușa grupurilor de ciclism, am găsit multe opțiuni de eliberare de logistica plănuirii turelor mai lungi, găsind chiar obiective interesante. Am văzut că primăvara sunt populare drumurile spre mare, unde eu n-am ajuns încă cu bicicleta. Prima ocazie: Marea Pedalare, tură în care nu doar că voi ajunge la mare, dar voi pedala pentru prima oară în Dobrogea, voi trece prima oară Dunărea cu bacul cu bicicleta, voi ajunge în Vama Veche cu bicicleta și va fi cel mai lung traseu făcut în grup. Transport înapoi asigurat, cazare în prima seară, mese la sfârșit de zi, puncte de alimentare pe parcurs, totul pentru mai puțini bani decât dacă făceam toate astea de unul singur. Nu încape discuție. Merg.

     18 aprilie. E destul de răcoare la 8 și un pic dimineața, când intru în parcarea Carrefour Vitantis. Nu e foarte multă lume, dar curând se strâng mai mulți. Toată lumea e bine dispusă și așteaptă cu nerăbdare să înceapă tura. Îmi pare că au venit mulți oameni în grupulețe; câțiva recunosc de la turele săptămânale. Eu, venit aici singur, merg din loc în loc, să iau pulsul participanților, al organizatorilor, să văd cu ce biciclete și echipament s-a venit. Sunt și destui participanți la ture trecute, și altele asemănătoare. Pentru unii e un ritual deja să înceapă primăvara cu o tură la mare, pe vânt, ploaie, soare sau ce se mai nimerește la loteria vremii în aprilie-mai. Mulți sunt veniți însă, la fel ca mine, pentru că traseul folosit anul ăsta, prin sudul Dobrogei către Vama Veche, este mai dificil și mai interesant decât alte ture care merg mai la nord.

     Când vine ora plecării, grupul de biciclete și mașini părăsește ușor parcarea, mergând pe splai către est până la centură, apoi urmând centura până în Pantelimon, de unde ne alăturăm DN3. Drumul e binecunoscut multor bicicliști din Capitală și din estul ei: circulat, prin de industrie până în Pădurea Pantelimon-Cernica, expus și bătut de vânturi după Brănești. Acum, într-o primăvară tumultoasă, nu face excepție, norii alternând uneori cu soarele, iar vântul împingându-ne cu putere spre est într-un ritm pe care nu îl credeam posibil de la un grup atât de mare și de pestriț ca posibilități și echipare. Ajungem și trecem de Fundulea în goană, ca Hoarda de Aur în căutarea următorului sat de prăduit.

Prima oprire de regrupare și hidratare, undeva după podul peste centură, în Pantelimon. 

     Vântul bate cu furie, dar din fericire doar din spate. Praful și nisipul care sufocă zona asta, însă, ne intră peste tot și dau un aer neașteptat de dramatic primei părți a călătoriei. Suntem cu siguranță campioni europeni la drumuri insalubre, și bicicliștii știu asta poate cel mai bine, bătând asemenea drumuri. Din adăpostul mașinii nu pare așa grav, iar pietoni nu prea sunt prin zone ca astea. Vântul puternic și favorabil face ca toată lumea să fie optimistă și încrezătoare. Cei mai puternici deja au plecat spre Călărași, evitând mersul fragmentat al grupului mare, cu opriri regulate de alimentare și hidratare, pentru o tură de viteze medii și maxime record, cu vântul favorabil.

Toată lumea e agitată, abia așteaptă să pornească din nou la drum.

     Drumul Național 3 București-Călărași-Constanța a fost prima legătură terestră din rețeaua rutieră modernă (după al Doilea Război Mondial) între capitală și cel mai mare port al țării. A fost cel mai scurt drum între cele două orașe în anii '60, fiind întrerupt doar de trecerea cu bacul după Călărași. Ulterior, pe alternativa prin Hârșova, datorită configurației malurilor, s-a construit podul Giurgeni-Vadu Oii peste Dunăre în 1968-1971, DN2A devenind varianta mai rapidă, în ciuda lungimii un pic mai mari, de drum către Constanța. După construirea podului Cernavodă în 1987, însă, și legarea celor 2 orașe prin autostradă, DN3 și-a pierdut semnificativ importanța pe traseul inițial, azi fiind mai mult folosit pentru călătorii locale, fie în preajma Capitalei, a Călărașilor sau ca drum de legătură între Constanța și partea de sud a județului.

     Istoria drumurilor în țară, chiar și în perioade mai recente, ca primele decenii de comunism, e destul de opacă, dar, în mare, drumurile în sudul Dobrogei erau slab dezvoltate, infrastructura feroviară fiind cea prin care se făcea legătura între orașele mari pe asemenea distanțe. Drumurile Constanței o legau de Medgidia și Cernavodă la vest, Mangalia la sud, Hacıoğlu Pazarcık (Dobrici), Silistra și Turtucaia (Tutracan) la sud-vest în perioada României Mari, și Babadag, Hârșova și Tulcea la nord. Dunărea, prin brațele Borcea și Ostrov, precum și Balta Ialomiței care se-ntindea între cele două, a rămas barieră naturală până la apariția celor 3 poduri care o traversează pe această rută (Podul de cale ferată Anghel Saligny și cele două rutiere), lucru care se vede și în hărțile cu drumuri dinainte de 1965 ale zonei, direcțiile mari de tranzit fiind de multe ori paralele cu Dunărea, intersectând-o în orașe conform rețelei României Mari: în Giurgiu-Ruse, Oltenița-Turtucaia, dar mai puțin în Silistra și Călărași.

O oprire mai serioasă după Fundulea. 

     Odată ieșiți din câmpul gravitațional al Capitalei traficul se mai subțiază. Mergem oricum protejați, având mașini de la organizatori, după ce până la ieșirea din București am fost escortați de poliția rutieră. Tractorul e aproape anonim în mulțimea de biciclete și bicicliști.

     Fundulea e una dintre cele mai schimbătoare așezări din țară. Cunoscând stabilitatea odată cu căpătarea statutului de oraș în 1989, înainte de asta a schimbat repetat județe, sate, comune și reședințe, în medie o dată la 15 ani. De la atestarea documentară în 1778, caracterul preponderent agricol al grupării de localități în al cărei centru este s-a cimentat și prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, care a existat în diverse forme încă din 1927, când a fost înființat prin decret regal de Regele Ferdinand, dar a căpătat amploarea actuală în 1962. Dacă în 1990 angaja un sfert din populația totală a orașului, în prezent, după restructurări și pierderi de teren și patrimoniu, numărul este mult mai mic.

Odată trecută apa Mostiștei intrăm în pustietatea Ialomiței. 

     După ce pădurile au dispărut în mare parte în sec. XIX-XX din preajma Bucureștilor, asemenea priveliști au ajuns tot mai des întâlnite în jurul Capitalei și în sudul țării. Acum, primăvara, totul arată verde și frumos, dar în 2-3 luni aerul aici va fi din nou sufocant și fierbinte, iar iarba, arsă și uscată. Imaginea, de altfel, e grăitoare pentru zona asta de sud-est, inainte de Dunăre: drumuri puține și rare, orizonturi infinit depărtate, turme de oi călătoare și perdele de plopi pe marginea drumurilor (acolo unde mai sunt). Apariția autostrăzii în paralel cu calea ferată nu a făcut decât să dreneze zona, în loc să o dezvolte. La fel ca acum 100 și mai bine de ani, așezările sunt puține, mici și depărtate, separate de o mare nesfârșită de pământ mai mult sau mai puțin cultivat. Doar drumurile sunt ceva mai bune. Zonele cele mai populate sunt de-a lungul Dunării, Mostiștei și Ialomiței.

Vântul încetează să ne mai fie favorabil, dar deja am mers ca lumea o bună bucată de drum.

     De la Ștefănești încoace, prin Lehliu și Plevna, drumul merge spre sud-est, iar vântul ne lovește din dreapta-spate. Uneori ne opune rezistență dârză. După Vișinii mai mergem puțin și oprim, iar lumea începe să se resimtă. Cei mai slabi încep să rămână în urmă, grupurile mai mari s-au spart în grupuri mai mici, uneori rămânând bicicliști singuri, iar grupul, odinioară compact, s-a înșirat acum pe câțiva kilometri, ecartul continuând să crească pe măsură ce oboseala celor din urmă crește, iar vremea, capricioasă, când e favorabilă, când e potrivnică.

     Un lucru mă bucură nespus la tura asta: apa și mâncarea sunt la discreție. Opririle de apă sunt din 20 în 20 km, iar cele de mâncare din 40 în 40. Sandvișuri, fructe, ciocolată, practic aportul de energie nu e limitat de organizatori. Eu profit și nu las nicio ocazie să treacă pe lângă mine, dar văd deja în alții semne de oboseală. Se vorbește mai puțin, se stă întins pe iarbă, se zâmbește mai rar. Entuziasmul general al primilor 50 de kilometri începu să se erodeze din cauza vântului, dealurilor și a ritmului impus de cei mai puternici, din față, mai experimentați și mai puțin afectați de condiții. Eu am jucat strategic, folosindu-mă de resursele disponibile, și am schimbat pe parcurs grupurile până am ajuns mai în față, cu cei puternici. În spate turmei, lupii te mănâncă.

Lumea începe să dea semne de oboseală.

     Spiritul competitiv nu s-a simțit la început, dar ulterior a devenit mult mai pregnant. Dacă, până în Fundulea, s-a mers în grup compact, acum masa biciclistă e complet fragmentată. Oamenii sunt dezorganizați și nu cunosc strategii de anduranță și de pedalat în grup. Pedalează fără constanță, formează grupulețe pe alte criterii decât performanța, nu știu să obțină și să păstreze un avantaj aerodinamic, nu îi protejează pe cei mai slabi, nu caută la rândul lor adăpost atunci când vântul îi bate și îi seacă de puteri. Depășesc oameni care erau voioși la începutul zilei; acum se uită în ghidon și pedalează. Unii sunt singuri, depășiți de toată lumea. Nu mai au energie să accelereze, să rămână cu un grup care merge cu 1-2 km/h mai repede decât ei, care i-ar feri de vântul mereu schimbător. Alții, cu bateriile la fel de terminate, se îndârjesc când îi depășești, și 1 kilometru merg până la limita rezistenței, în fața ta, capotând apoi și resemnându-se cu o poziție codașă.

     Poate eu iau lucrurile prea în serios, dar aș zice mai degrabă că suflu în iaurt, după câte experiențe nefericite cu propria rezistență am avut. Tura asta, deși distractivă, o tratez ca pe o incursiune în teritoriu inamic. Evit să merg singur. Mereu merg în grup, rareori primul. Aleg partea mai ferită, de vânt, de trafic, după caz. Merg singur doar între grupuri, doar pe distanțe scurte, atunci când e un dezechilibru între ritmul meu și al grupului. Îmi dozez și planific atacurile de tranzit între grupuri în funcție de relief, vânt, viteză și distanță. Și când călătoresc între grupuri, de regulă găsesc un alt lup singuratic la plasa căruia să stau, dacă e nevoie, să mă adăpostesc, să mă odihnesc, sau să-l racolez pentru alipirea la următorul grup. Nu de puține ori acesta se vede cuprins de vigoare și combativitate și aleargă până la epuizare, fără ca mie să-mi consume prea multă energie. Și când mă gândeam că poate m-am uitat degeaba toții anii ăștia la curse și tururi de ciclism...

Încă un grup fragmentat în față.  

     Unul câte unul, îi depășesc, folosindu-mă de combativitatea masculină atât de epuizantă pentru cei ce nu și-o pot controla, avansând către următorul grup, apoi următorul. Spre deosebire de turele de grup din timpul săptămânii, unde vin destul de mulți veterani și pasionați de ciclism și competiții, aici, în turele cu organizator și taxă, tind să vină bicicliștii ocazionali, cu experiență redusă în grup și în ture lungi. Dozarea efortului e grea atunci când nu ai un indicator al energiei rămase, și e făcută mai dificilă de evoluția aproape logaritmică a gradului de oboseală în raport cu distanța.

     După oprirea de lângă Independența, norii se strâng din nou, iar vântul se liniștește un pic. Când trecem de Ceacu și intrăm pe Centura Călărași Vest, norii se înnegresc dintr-o dată, vântul devine vijelie și începe să plouă cu stropi mari, lovindu-ne ca pietrele, chiar când ajungeam în dreptul fostului combinat. Aici suntem pe o bucată de drum înălțată, dig între Canalul Dunăre-Siderca și câmpurile agricole inundabile de la vest. Complet expuși, fără copaci sau alt adăpost, pe cea mai înaltă formă de relief din jur, suntem biciuiți de ploaie și izbiți de rafale de vânt ca trenuri zgomotoase.

     Curenții de aer îmi vâjâie pe la urechi. Unii s-au oprit de mai în spate, stau ghemuiți între parapetul metalic și bicicletă, așteptând să se termine în curând furtuna în timp ce sunt udați până la piele. Alții merg mai departe, unii căzând, alții reușind să păstreze o direcție și o viteză cât de cât. Eu nu mai văd nimic prin ochelari, plouă sălbatic. Opresc ca să-mi scot hainele de ploaie, dar mă lupt cu casca, cu încălțările și cu vântul foarte puternic ca să mi le pun pe mine. După ce par a fi vreo 10 minute de luptă intensă pentru a pune pe mine o pereche de pantaloni și o coajă de ploaie de fâș peste niște haine care deja se udaseră bine, reușesc să închid geanta și să plec mai departe, doar ca să merg încă 5 minute până se oprește ploaia. La cum arăta cerul, puteam să jur că va ploua mai bine de-o oră. Vântul scade în intensitate, dar rămâne agresiv, însoțindu-ne până la confluența Canalului Siderca cu Brațul Borcea.

     Combinatul Siderurgic Călărași (fost Siderca, Donasid) a apărut, zice-se, ca o idee a lui Ceaușescu la întoarcerea dintr-o vizită în Constanța pe DN3 prin periferiile Călărașilor, oprindu-se la groapa de gunoi a orașului. A decis ca acolo să fie construit un combinat siderurgic, iar planurile au fost elaborate în următorii doi ani, construindu-se în perioada 1976-1979. Pentru construcție au fost împrumutați o sută de milioane de dolari, uzina construindu-se pe o suprafață de 650 de hectare. Au fost angajați 6 000 de oameni, printre care și specialiști de la Galați, Reșița și Hunedoara, plănuindu-se ca efectivul să crească la 15 000. De la apariția uzinei au mai fost construite alte secții: cocseria, oțelăria electrică, laminorul pentru profile medii, depozitul de materii prime și secția de îmbogățire a minereului de fier. S-a excavat și un canal de 13 kilometri lungime, cu port, una din cele mai vizibile urme ale complexului inițial, care să lege combinatul de Dunăre pentru transportul materiei prime și a produselor finite. În anii 1980, în plină perioadă de expansiune, combinatul era cel mai mare producător de șină de cale ferată din sud-estul Europei, producând 200 000 de tone de oțel anual, cu Uniunea Sovietică principal partener de export. De altfel producția combinatului era majoritar destinată exportului. 

     Uzina urma să se extindă masiv, plănuindu-se demolarea satelor Ceacu și Cuza Vodă, dar momentul 1989 a venit și peste combinat. După o serie de privatizări și revânzări, s-a intrat și aici în familiarul și românescul ciclu de revânzare succesivă, intrare în datorii, devalizare, vindere a patrimoniului, abandonare și lăsare în voia sorții. În 2004 a fost reluată producția, fiind atunci singurul producător de șină de cale ferată din țară. În prezent mai funcționează câteva secții pe o suprafață mică, combinatul, cât mai e din el, fiind achiziționat pentru 37 de milioane de euro, comparativ cu valoarea inițială de investiție de 1,8 miliarde de dolari. O mare parte din clădiri și aparatură au fost demontate și vândute. Acum, de pe centură, pe drumul nostru, combinatul mai este doar vag vizibil în depărtare, la nord-est, doar canalul colmatat și cu apă puțină fiind o mărturie mai evidentă a fostei platforme industriale. Portul, frecventat acum doar de pescari, este și el golit de orice urmă de fier sau beton care putea fi valorificată.

     Trecem pe sub Podul 4 care vine dinspre Călărași, traversând canalul ce ar fi trebuit să folosească combinatului, și facem o ultimă curbă la dreapta, intrând în pădurile de pe malul Dunării. O parte din grup oprește la primul hotel, Albatros, în curbă. Eu merg mai departe, am lângă bac, ceva mai departe. Ne alergăm, eu cu încă câțiva colegi de tură, în ultimii kilometri, cât să consumăm excesul de energie înainte de masa de seară. Ajungem repede la hotel, lângă Căpitănie, ne parcăm bicicletele și ne așezăm frumos la coadă, așteptând repartizarea în camere. După ce ne luăm cheile, ne spălăm de pământul aruncat pe noi de roți după ploaie, într-un final mergem jos la restaurant să mâncăm. E veselie generală, toată lumea plină de veselie, după ce mai cu o oră în urmă mulți sufereau de oboseală și frig, biciuiți de vânt și ploaie pe digul canalului. Căldura, adăpostul și mâncarea te pot înviora instant, și la nevoie pot adăuga kilometri buni la un drum care altfel ai prefera să se fi încheiat.

Apare Dunărea, și malul românesc de pe cealaltă parte, dincolo de Ostrovul Râiosu.

Pontoanele de bac ne așteaptă. Drumul continuă de cealaltă parte a apei, mâine.

Silistra, fost oraș românesc în perioada României Mari, ne așteaptă pe malul celălalt. Îl vom vedea doar de după gard, din păcate, deși nimic nu ne-ar împiedica să facem un mic ocol.

     Este interesant cum Călărași a rămas oraș de tranzit prin înființarea DN3, dar noul tranzit are altă destinație decât cel istoric. Așezarea inițială, un sat care apare prima dată în harta Valahiei a stolnicului Constantin Cantacuzino în 1700, se numea Lichirești, posibil datorită hramului bisericii, Sfântul Nicolae al Mirei Lichiei. Numele actual al localității începe să fie folosit odată cu 1722, când în localitate sunt așezați călăreții ștafetari, grup organizat cel mai probabil în timpul domniei brâncovene, călăreți care asigurau serviciul de curierat între București și Constantinopol. De aici și din Călărașii Vechi au fost recrutați, și totodată s-au așezat după încheierea serviciului, numiții călărași, iar cu timpul numele vechi de Lichirești a încetat să mai fie folosit. Astăzi altă ceată de călărași a trecut prin oraș, iar destinația noastră nu mai e Istanbul, ci Constanța. Noi ne-am așezat doar pentru o  noapte pe malurile Dunării, iar de dimineață vom pleca mai departe.

     Ce este curios la harta lui Constantin Cantacuzino este prezența unui pod peste Dunăre în amonte de vărsarea Oltului în Dunăre, în dreptul satului Celeiu, sau Celei, actualul oraș Corabia, cu mențiunea de pod construit de Traian. E incert acest fapt, dar sigur e că ultima dată a construcției este 328, în timpul lui Constantin cel Mare, fiind cel mai lung pod din Antichitate, cu 2 437 m, al doilea fiind cel al lui Traian, în amonte. După distrugerea acestora, nici România, nici Europa nu vor mai vedea poduri atât de lungi până la industrializarea continentului și expansiunea rețelelor rutiere și feroviare în sec. XIX.

     După masă, cu încă câteva ore la dispoziție înainte să se întunece, ne găsim fiecare lucruri de făcut. Unii se recuperează în cameră, alții la bar, alții pe malul apei. Venind către hotel, rămăsesem un pic cu ochii la pădurile din stânga și din dreapta, așa că ies un pic acum la plimbare, să-mi dezmorțesc picioarele cu mișcări noi, mai puțin repetitive. Prind o oră și ceva de mișcare înainte să mă întorc. După ce mai discut cu câțiva colegi de tură, mă întorc în camera mea, împărțită cu un coleg plătitor și-un altul care ni s-a alăturat neoficial, adormind aproape de miezul nopții după povești de tură, cu burțile pline și picioarele bine umblate. 

Ploaia, părăsindu-ne pentru alte teritorii.

Intru în pădurea dunăreană din spatele hotelului. 

     Pădurea asta îmi aduce aminte de a doua tură spre dunăre din 2010 (și prima care a reușit), când intram triumfător împreună cu un prieten în pădurea similară din aval de Giurgiu, numai ca să ne trezim asaltați de milioane de țânțari uriași. Am ieșit plini de sânge și țânțari zdrobiți, cu ochii mai mult închiși, să nu ne intre și pe sub ochelari, scuipând insecte pe jumătate mestecate. Nu am apucat atunci decât să fac o singură poză pe malul apei. Să băgăm deget în apă nici nu s-a pus problema să reușim. Trunchiurile răsucite, subțiri și dese îmi aduc și acum aminte de numărul uriaș de insecte care intrau în ochi, în gură, în urechi, peste tot. Aici însă, pe răcoarea asta de aprilie, nu sunt decât mii de melci peste tot, mici și mari, atât de mulți că nu pot să fac un pas fără să zdrobesc vreunul. Devine dureroasă plimbarea, cu gândul la toate nefericitele nevertebrate ucise. 

Mangrove dunărene.

Barje lovindu-se undeva după copaci.

     După ceva timp aud niște sunete grave și prelungi, lovituri și hârșituri. Când ajung la mal, văd o zonă de silozuri mai în spate, iar în dreptul ei sunt câteva barje care se ciocnesc. Se ridică nori de praf ruginii din contact, iar sunetele emise sunt nemaipomenit de puternice, aproape dureroase. Contactul navelor grele de metal îl simt fizic, de la sute de metri depărtare. Obosit de hârșâiala metalică și de nenumărații melci zdrobiți, schimb pădurea și mă duc de partea cealaltă a drumului. Dincolo este o pepinieră sau o perdea forestieră recent plantată. Găsesc un loc pe unde pot traversa apa. Soarele a mai ieșit un pic, și aici pădurea arată total diferit. Regulată, luminoasă, plină de păsări, iepuri, rozătoare, în contrast cu melcii de pe malul apei și arborii suciți, încâlciți, asemănători mangrovelor.

Pepiniera, tampon între drumul de la graniță, către bac, și câmpurile agricole de mai departe.





Numerele zilei:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pe rețelele sociale: